Internationalisering


 Actueel                                      Boekje Besançon                                                                      
                                                        
Algemeen
Het Nieuwe Eemland is een school die de nadruk legt op interactief en vakoverstijgend onderwijs. In het kader daarvan is onze school, in het schooljaar 2008-2009 van start gegaan met het opzetten van de eerste richtlijnen van internationalisering. Deze richtlijnen zijn in de loop van de jaren steeds verder ingericht, verfijnd en uitgebreid. Binnen de term internationalisering vallen momenteel alle uitwisselingen met scholen in het buitenland, de studiereizen (werkweken) en diverse internationale projecten zoals het Erasmus+ project.


Waarom?
Wij vinden het belangrijk dat leerlingen over de grenzen heen kijken en kennismaken met andere culturen en leefgewoonten. Dit doen wij door middel van het aanbieden van diverse studiereizen (werkweken) en uitwisselingen naar het buitenland in zowel de onderbouw als de bovenbouw. We bedienen hiermee diverse doelen zoals het uitbreiden van de culturele horizon door een bezoek te brengen aan musea en/of gebouwen. Leerlingen krijgen daarnaast ook de kans om zich bewust te worden van hun eigen identiteit en de mogelijkheden om hun communicatieve vaardigheden in een andere taal te verbeteren. Tot slot wordt er ook een beroep gedaan op de sociale vaardigheden van de leerlingen: hoe red jij jezelf in het buitenland?


Wie?
Het Internationaliseringsteam bestaat uit twee personen. Gordana Bozarov (docent Duits) en Ursula Grotens (docent Frans). Beide docenten zijn zowel operationeel als zijdelings betrokken bij de uitwisselingen, de studiereizen en de internationale projecten. 
Gordana Bozarov                            Ursula Grotens

                              


Wat valt er onder internationalisering?
Onder de noemer internationalisering vallen:

 • De uitwisselingen
 • De internationale projecten
 • De studiereizen

Voor uitgebreide informatie per item (ook formulieren) kunt u op de linkjes klikken.

Belangrijke opmerking betreffende de uitwisselingen:

Besançon in Frankrijk (alleen het 2e leerjaar)

Odense in Denemarken (alleen het 3e leerjaar)

Madrid in Spanje (alleen het 3e leerjaar)

Liberec in Tsjechië (bovenbouwklassen)


Let op!
De uitwisseling naar Besançon in Frankrijk vindt wel elk jaar plaats en wordt alleen aangeboden in leerjaar 2.

De uitwisselingen naar Denemarken, Spanje en Tsjechië worden niet elk jaar en/of allemaal tegelijk aangeboden. Er wordt steeds afgewisseld.

Heb je deelgenomen aan de uitwisseling Besançon in Frankrijk, dan mag je je altijd opnieuw inschrijven voor één van de andere uitwisselingen of projecten. Wel krijgen leerlingen die zich nieuw opgeven voorrang. Echter leerlingen die in leerjaar 2 niet ingeloot waren voor deelname krijgen niet automatisch voorrang. 


Studiereizen/ werkweken 2018

Engeland: Londen/Brighton

Denemarken: Kopenhagen

Tsjechië: Praag

Frankrijk: Lyon

Duitsland of Oostenrijk 


Let op!

Er zijn twee acties nodig om je in te schrijven:

 1. Het ondertekenen van het toestemmingsformulier. Op dit formulier staat ook belangrijke informatie over de voorwaarden die horen bij de studiereis. Zowel ouders/verzorgers en de leerling zelf dienen dit formulier te ondertekenen. Dit formulier moet worden ingeleverd bij de receptie. 
 2. Online inschrijven via magister. Dit kan echter pas als je het toestemmingsformulier (met handtekeningen) hebt ingeleverd.  Erasmus+

Het Erasmus + project is een project dat wordt geïnitieerd en gedeeltelijk wordt gefinancierd door het Europees platform. Het Europees platform is een stichting ingesteld door de minister van Onderwijs en Wetenschappen om internationalisering en contacten tussen scholen onderling te stimuleren. Het project kan verschillende vormen, doelen en inhoud hebben. 

Dit Erasmus + project heeft de naam: Beyond and “Louder than” words, is gestart in januari 2016 en eindigt in de zomer van 2018. Het initiatief nemende land is Italië (in Avezzano). Andere deelnemende landen zijn: Oostenrijk, Spanje, België, Griekenland, Macedonië en Nederland. DOEL VAN HET ERASMUS + PROJECT VOOR DE LEERLINGEN:

 • Denken Delen Uitwisselen
 • Leerlingen van scholen uit het buitenland een kijken laten nemen in het Nederlandse schoolsysteem (lessen volgen).
 • Verbreden van de culturele horizon (excursies)
 • Ervaringen opdoen over de gewoontes en gebruiken in ander landen (logeren in Nederland/het buitenland).
 • Jezelf redden in Nederland/het buitenland, in een Nederlands/buitenlands gezin (er wordt een beroep gedaan op de sociale vaardigheden).INHOUD VAN HET ERASMUS + PROJECT:

 • Logeren: Verblijven in een gastgezin. Hetzij in Nederland en/of in het buitenland. Ontdekken hoe het er in het dagelijks leven aan toe gaat.
 • Lessen volgen: De leerlingen neem de gast leerling mee naar zijn/haar lessen volgens het rooster.
 • Excursies: De leerlingen gaan samen op excursies om een stukje Nederland/Buitenland te ontdekken.
 • Uitwisseling in buitenland: Diverse leerlingen wisselen uit met Spanje en Italië. Dit zijn een ander soort uitwisseling dan dat we gewend zijn met de scholen uit Besançon, Liberec en Odense.


De (Erasmus+) uitwisseling met Madrid in Spanje heeft plaatsgevonden in mei 2017.

Leerlingen die gaan deelnemen aan de uitwisseling met Italië in maart 2018 zijn reeds geselecteerd. 


UITWISSELINGEN

Frankrijk: Besançon
In de regio Franche-Comté in het oosten van Frankrijk, ligt de prachtige stad Besançon. 

Aan de rand van het centrum bevindt zich het collège Notre Dame. Een middelbare school met ongeveer 1500 leerlingen. Op het terrein van deze school bevinden zich ook een lagere school, een internaat, een ouderwets klein zwembad en een grote moderne kantine. Deze school verzorgt diverse internationale uitwisselingen waaronder al sinds 2008 naar onze scholen 't Hooghelandt en het Nieuwe Eemland. 

Zit je in leerjaar 2 en ben je geïnteresseerd en op zoek naar meer informatie, klik dan op onderstaande linkjes. 

Let op! Inschrijven voor deze uitwisseling is online.

Link: boekje Besançon 


Tsjechië: Praag
In het noorden van Tsjechië nabij het drielandenpunt met Duitsland en Polen ligt de mooie stad Liberec. 

Amersfoort en Liberec hebben al sinds 1993 een stedenband met elkaar. In Liberec bevindt zich ook het Podjestedske gymnazium. Sinds 2010 vinden er uitwisselingen plaats tussen deze school en onze school. 

Zit je in de bovenbouw en ben je geïnteresseerd en op zoek naar meer informatie, klik dan op onderstaande linkjes. 

Let op! Inschrijving voor deze uitwisseling geschiedt online. 


Denemarken: Odense

Odense is een gemeente en een stad in Zuid-Denemarken. Odense is tevens de geboorteplaats van Hans Christian Andersen. In deze op twee na grootste stad van Denemarken bevindt zich de Sct. Hans Skole. Een middelbare school met ongeveer 800 leerlingen. Op het terrein van deze school bevinden zich ook een lagere school.
Sinds 2017 organiseren wij uitwisselingen met deze school. Zit je in leerjaar 3 en ben je geïnteresseerd en op zoek naar meer informatie, klik dan op onderstaande linkjes. 

Let op! Inschrijving voor deze uitwisseling geschiedt online.


Link: informatiebrief

Link: boekje over de uitwisseling met Odense

Link: Sct Hans Skole 

Link: FAQ


Madrid: Spanje

Aan de rand van de bruisende hoofdstad van Spanje, Madrid bevindt zich in de wijk Alcorcon het Josefina Aldecoa.  Een middelbare school met ongeveer 650 leerlingen. Sinds 2015 organiseren wij uitwisselingen met deze school.
Zit je in leerjaar 3 en ben je geïnteresseerd en op zoek naar meer informatie, klik dan op onderstaande linkjes. 

Let op! Inschrijving voor deze uitwisseling geschiedt online.